התמודדות עם שיעורי בית

גליה אך בטיפול
לשיעורי הבית יתרונות רבים. הם מפתחים אצל התלמיד יכולות וכישורים חשובים אשר ילוו אותו בהמשך חייו
לשיעורי הבית יתרונות רבים. הם מפתחים אצל התלמיד יכולות וכישורים חשובים אשר ילוו אותו בהמשך חייו
גליה אך בטיפול

מה זה שיעורי בית?

שיעורי בית הם פעילויות, מטלות או משימות המוטלות על תלמידים על ידי מוריהם במסגרות חינוכיות שונות כחלק מתהליך ההוראה. שיעורי הבית מיועדים לפיתוח של ידע ומיומנויות הדרושים להמשך הלמידה‏. הם יכולים לשמש לצורך חזרה על החומר הנלמד או כהכנה לקראת למידה עתידית. שיעורי הבית יכולים להינתן לתלמיד כחובה שעליו לבצע או כרשות לבחירתו‏.

למה זה חשוב בכלל?

לשיעורי הבית יתרונות רבים. הם מפתחים אצל התלמיד יכולות וכישורים חשובים אשר ילוו אותו בהמשך חייו:

פיתוח אחריות אישית של התלמיד ללמידה. כאשר הילד נדרש לבצע שיעורי בית באופן עקבי ומבין שזוהי מטלה אישית שלו ובאחריותו הבלעדית, הוא מפתח את יכולת לקיחת האחריות. בנוסף, בשיעורי הבית הילד מקבל משוב מיידי- האם עמד במטלה או לא. אם המשוב הוא שלילי, זאת אומרת שהילד לא הכין שיעורי בית והגיע לבית הספר בלעדיהם, תהיה לו חוויה שלילית. בפעם הבאה, הילד ירצה לעמוד במטלה שוב ולהצליח בה. לכן, נצפה לראות התפתחות של יכולת אשר יעודד אותו לעמוד במטלות ובמשימות.

פיתוח של לומד עצמאי. מיומנויות של למידה עצמאית, קבלת החלטות ופתרון בעיות, ילוו את התלמיד בהמשך דרכו בלימודים. כשהילד יתרגל לבצע את שיעורי הבית בעצמו, הוא יזכה לסגל לעצמו את יכולת העבודה העצמית וייפתח את יכולתו לפתרון בעיות. בנוסף, יחזק את הדימוי העצמי שלו, שהוא מסוגל לעמוד במשימות ולהתמודד בעצמו. מעבר לכך, הילד לומד מהן יכולותיו ומהן קשייו ובכך בבוא העת ידע לבקש עזרה רק כשיצטרך.

היכולת לתכנון והתארגנות. הילד נדרש לתכנן ולארגן את זמנו האישי כך שיבצע את שיעורי הבית במלואם עד לשיעור הבא. וישנן גם מטרות לימודיות:

תרגול ופיתוח מיומנויות‏. האימון אשר מתאפשר דרך הכנת שיעורי בית, מהווה בסיס להעמקת הידע ושליטה במיומנויות למידה. הרחבה ויישום של מושגים אשר נלמדו בכיתה. הכנה לקראת שיעור עתידי‏. הרחבת הסביבה הלימודית ודרכי הלמידה מעבר לגבולות הכיתה וחשיפת התלמידים למקורות מידע מגוונים‏.

כמה זמן זה אמור לקחת?

משך הזמן בו מכינים את שיעורי הבית צריך להיות מותאם לגיל התלמיד וליכולותיו. לרוב בכיתות הנמוכות ניתן להקדיש להכנת שיעורי הבית 30-45 דקות. בכיתות גבוהות יותר בבית הספר היסודי מצופה מהתלמידים להקדיש לכך כשעה, ובחטיבות ביניים כשעתיים או שלוש. במידה וההורים שמים לב שלילדם לוקח זמן רב יחסית להכין שיעורים, כדאי לשוחח עם הילד והמורה כדי לבדוק את מקור הקושי ולהתאים לו דרכי למידה. לצורך כך ניתן להסתייע בהוראה מתקנת/ ריפוי בעיסוק/ ריפוי בדיבור.

פיתוח מיומנויות הדרושות להכנת שיעורי הבית:

פיתוח יכולת ההתארגנות והכנת סביבת העבודה יכולים לסייע לתלמיד בהכנת שיעורי הבית. הכנת שיעורי הבית יכולה להתבצע בכל מקום ברחבי הבית אשר מאפשר לתלמיד לעבוד בנוחות (שולחן וכיסא המותאמים לגובה הילד, רעשי רקע בסביבה, תאורה מספקת וכד') ולהורים להגיש סיוע במקרה הצורך. על התלמיד לדעת כיצד לארגן מראש את כל הציוד הנדרש כדי שלא יצטרך לקטוע את עבודתו בהמשך. למשל: תיק, יומן, קלמר עם כלי כתיבה ועוד‏.

על התלמיד לפתח מודעות עבור השעות ביממה שבהן הוא יותר מרוכז, על מנת שהעבודה על שיעורי הבית תוכל להיות יעילה יותר. תלמידים מסוימים יעדיפו להכין שיעורים מיד אחרי בית ספר, כי אז הם יותר מרוכזים והחומר טרי בזיכרונם, ואילו אחרים מעדיפים לעשות הפסקה ולהכין אותם בהמשך היום‏. כמו כן, יש ללמד את התלמיד כיצד לתכנן את לוח הזמנים של הכנת שיעורי בית בהתאם לאילוצים חיצוניים כמו פעילויות אחרות שלו ושל משפחתו. זמינות ההורים למתן סיוע יכולה להיות תלויה בשעות העבודה שלהם ויש לקחת זאת בחשבון במקרה הצורך‏.

על התלמיד לפתח את יכולת הבנת הנקרא על מנת שיוכל התייחס להוראה על כל דקויותיה ולהבין את המטרת התרגיל. ניתן ללמד את הילד להבחין בין הוראות שהן ביצועיות (הקף בעיגול, מתח קו ועוד), לבין הוראות הדורשות מהילד עיבוד של החומר, המשגה מילולית וארגון תשובה עניינית (הסבר מדוע, נמק, הבא דוגמאות, פרט, הבע דעתך ועוד)‏. לכן, זוהי דרישה התחלתית של שיעורי הבית אך היא מתפתחת לאשורה רק בהמשך, ועל ההורים לסייע בכך בתחילה ובהמשך לתת לילד להתמודד לבד עם ההוראה המורכבת הכתובה.